- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżeczki cukru
- wodę (ja wlewam mineralną niegazowaną ale może być też zimna przegotowana)
- mleko
- kostki lodu
- wysoką szklankę
- mikser
- słomki
Do wysokiej szklanki z lodem (2-3 kostki) wlewam piankę, resztę szklanki wypełniam mlekiem. Można dodać lody albo bitą śmietanę, ja zazwyczaj nie mam w domu więc nie dodaję :). No i kawka gotowa - jeszcze tylko słomka i można się delektować :) najlepiej smakuje latem - wtedy doskonale chłodzi i orzeźwia, ale mnie smakuje o każdej porze dnia i nocy :)
A na koniec ciekawostki:
- frappe jest narodowym napojem Greków, można je zamówić dosłownie wszędzie
- kawa mrożona i frappe to nie to samo, tak się dowiedziałam od Yiannisa. Różnicą jest brak pianki w kawie mrożonej
- w Grecji podają frappe razem ze szklanką wody niegazowanej
- u mnie na uczelni frappe sprzedawane było w półlitrowych kubkach papierowych po coca-coli i nie wiedzieć czemu ludzie zawsze pili z dwóch słomek na raz.
- podobno najprawdziwsze frappe to takie z małą ilością cukru i bez mleka.
- najwytrwalsi przy jednym frappe mogą spędzać caaałe godziny ;)
- w zeszłym roku frappe obchodziło swoje 50 urodziny!
Frappé outside Greece
Frappé is also consumed in Cyprus, where the Greek Cypriots adopted the frappé into their culture, the Former Yugoslavic Republic of Macedonia, Albania, Thailand, Malaysia, Indonesia, Turkey, Poland (!!!) and Romania. In recent years Balkan immigrants in
In
Wszytko co z kawą jest przepyszne. Mi praca w Coffee Haven dużo dała, teraz mogę sobie sama zrobić kawę jaką sobie wymarzę ;)
OdpowiedzUsuń